Menu

Nyheder Værker til salg Udstillinger Nyhedsmail Links Bag facaden Forlag5000


Jørgen Geisted

Kjeld Ulrich

Café Biografens Kunstsalon


Det skriver Kunstavisen om Torben Bohse

Gådefulde kvinder

Fem og tyve års Bohse-værker

Af Preben Winther

Store malerier og nærmest enorme oliekridttegninger. Torben Bohse er en kunstner, der i mere end én forstand fylder meget. Der er fantasi, farver og følelsesudladninger hele vejen igennem, men også en hang til en symbolistisk-dekorativ facade, der sandt for dyden ikke er uspændende, men som beskueren kan opleve som en form for skjold; en barriere, som kunstneren har skudt ind i værket, som et værn mod andres indblik i sine dybeste anliggender?

Smerte og gådefulde kvinder

Mange af de udstillede værker er af nyere dato, selv om årstallene ikke fremgår. Men en ganske lille kridttegning daterer sig tydeligt helt tilbage fra 1985. Næsten undseligt (Uden titel) hænger den for sig selv i en smal sølvramme, men tiltrækker sig voldsomt opmærksomheden. Den viser et kvindeansigt, set i profil. Næsen er der ikke, munden kun antydet, det synlige højre øje er en sort kugle i en lyseblå hulning. Det røde og blå hår bliver næsten blæst bagud, men man aner, at stormen skal søges i det indre. Ren og uforfalsket smerte.

Med denne tegning som en nøgle til Bohse, kan man finde mulige indgange til værket. Overalt er der kvinder. Statuariske og lokkende står de som smukke, sensuelle syner eller sindbilleder, ind imellem som dyr/menneske. Et maleri bærer titlen Kvindelig INRI. Også hendes ansigt udstråler smerte, men samtidig en art forløsning. Hun er klædt i en hvid kjortel, breder armene ud, kun hendes køns mørke trekant skimtes igennem stoffet.

Skal man indlæse Edvard Munch'ske temaer i billederne, er der tale om en mands konfrontationer med sin anima, eller drejer det sig om visualiseringer af den før-gammeltestamentelige dualisme mellem den gode kvinde Eva og hendes mørke side Lilith, dæmonen? Der er - heldigvis - ingen facitliste.

Slægtskaber

Torben Bohse, bosiddende på Sydsjælland, er uddannet på Kunstakademiet i 60'erne under Egill Jacobsen og Richard Mortensen. Et kunstnerisk slægtskab skal dog snarere søges i den kreds af malere, der i 80'erne var tilknyttet Galleri Birkdam i København, bl.a. Hans Chr. Rylander, Anders Kirkegaard og Poul Janus Ipsen. Det er således ganske nærliggende, at Galleri5000 samtidig udstiller et lille udvalg af nye bronzeskulpturer af Poul Janus Ipsen, der mere end anslår erotiske undertoner.

Torben Bohses værker har i foråret været vist på Museum Ovartaci, Risskov, i den retrospektive udstilling Den lange rejse, arrangeret i anledning af kunstnerens 70-års dag i februar. Det er godt, at billederne nu også kan ses i Syddanmark.

Galleri5000.dk, Filosofgangen 3, Odense. Frem til den 15. juli.

Læs mere om Torben Bohse

Værker til salg af Torben Bohse

Maleri mv. (15)Grafik, tegning mv. (64)Bøger mv. (1)

Solgte værker af Torben Bohse

Solgte (31)

Artikler i nyhedsarkiv

Hjælp til nedtagning
12. maj 2020
Grand Opening
25. juni 2018
Møde med Arne Haugen Sørensen / fernisering
28. februar 2018
Ny udstilling - Fernisering
19. februar 2018
Galleri5000 - flytter til København
08. februar 2017
Sensommerudstilling Jubilæumsudstilling Finissage Sommerudstilling 2012 Særudstilling i Lægehuset Skt. Anne Sommerudstilling 2011 Det skriver Kunstavisen om Torben Bohse Torben Bohse særudstilling - frem til d. 15. juli

Kontakt

Peter Thomsen
Galleri5000
Filosofgangen 3,1
5000 Odense C
Mobil: 2423 7357
Mail: info@galleri5000.dk

Åbent efter aftale.

Netop nu

Der er nu 2802 kunstværker til salg her på hjemmesiden:

Maleri mv. 805
Grafik, tegning mv. 1100
Fotografi mv. 401
Skulptur mv. 419
Bøger mv. 51
Andet 26

Seneste nyheder

Invitation til en kunstpause Annas valg IV Turen går til Kerteminde

Nye værker til salg

Nyeste kunstværker her på hjemmesiden - klik på billederne for yderligere information.

Frodo Mikkelsen
-

Gitte Jungersen
A Vulnerable Situation # 4

Søren West
Fingerfryd

Søren West
Helhed

Søren West
Formørkelse

Peter Thomsen
Galleri5000 | Filosofgangen 3,1 | 5000 Odense C
Mobil: 2423 7357
Galleri5000
Filosofgangen 3,1 | 5000 Odense C
Mobil: 2423 7357
Mail: info@galleri5000.dk