Jet-te L. Ranning fernisering
FLOR v. Jet-te L. Ranning 2014Udstilling med nye malerier fra Jet-te L. Ranning
fra den 8. november til den 3. december 2014
Fernisering den 7. november kl. 15 - 17.I anledning af udstillingen har museumsdirektør Gertrud Hvidberg-Hansen, Faaborg Museum skrevet følgende essay om udstillingens kunstneriske univers:
BAG EN VERDEN AF BLOMSTERJet-te L. Rannings værker samles under titlen FLOR, som henviser til det tyske Flor, det latinske flos (genitiv floris) 'blomst', jævnfør engelsk flower. Vi kender begrebet 'i fuld flor' i betydningen 'det at blomstre' og som noget smukt og frodigt. I fuld flor er, når blomstringen er på sit højdepunkt. Titlen FLOR giver også associationer til ordet 'florlet', der noget fint og let. Florlette gardiner ikke alene forbindes med noget let og feminint, men angiver også, at man ser verden igennem et let slør - at der skyder sig et umærkeligt filter ind mellem en og verden udenfor.

I Jet-te L. Rannings værker oplever man et mylder af blomster og enkle figurer, der dækkes af laserende farvelag. Turen går ind i et univers, hvor blomsterne, som udgør en organisk motivverden, ofte står i kontrast til de jævne farvestrøg i stærke farver og med skarpe konturer. Denne brug af farver og konturer kendes fra den moderne abstrakte kunst, men teknikken kombineres her med et markant grafisk udtryk i form af tydelige sorte konturer på lys bund.
Jet-te L. Rannings teknik går ud på at skabe et underliggende motiv eller rum - i 'FLOR-MELLEM RUM II' et floralt motiv - bestående af de sort/ violette blomster, der så at sige ligger bag det hele. Fladen tildækkes med marmorstøv, og i tørringsprocessen trækker marmorstøvet sig sammen. Herved opstår de sprækker og revner, der i dette tilfælde skaber mørke linjer som det egentlige underste lag, der står frem. Marmorstøvets transparens giver en virkning af, at man kigger igennem et slør og at der er en anden verden på den anden side. Derefter påføres de øverste lag farver, og de skaber både rum imellem og uden om farverne. De enten skrabes/spartles på, løber ned eller males med oilsticks. Farverne har en individuel karakter i bredde, form og bearbejdning. Denne teknik har Jet-te L. Ranning brugt i 20 år, og hun har derved perfektioneret den med de muligheder, der er for at skabe en symbiose mellem de tre teknikker.
Værkerne skaber hermed optiske effekter, og den der betragter dem, må se godt efter! For i de store rolige flader forføres man på samme måde som af fixerbilleders illusionisme: Enten ser man blomsterne og de organiske motiver. Eller også ser man de abstrakte strukturer, der indlejres i de næsten geometrisk formede penselstrøg. Enten aner man fx fuldmånen hængende over et hav. Eller også ser man den stærkt farvede gren, der skyder sig ind mellem os og landskabet. Men man ser aldrig det hele på én gang! Samme leg med det optiske ligger i fx i serierne af 'COMBI PAINTINGS'. Det menneskelige øje higer efter sammenhæng i det sete, og man begynder straks at bygge billederne sammen og at forbinde de enkelte værker for det indre øje, så de hænger sammen som hele kompositioner, ja som hele udsmykninger.
Flere værker er udført i store dimensioner og synes at henvise til de historiske rumudsmykninger fx i kinesisk eller japansk kunst, hvor man ser en tilsvarende stilisering af blomster og træer. Elegant og samtidig fængende for den nysgerrige betragter, fordi der stadig er en motivisk verden i abstraktionen. I det hele taget må den historiske dimension i Jet-te L. Rannings værker fremhæves. Lige så forgængelige de levende blomster er, ligeså uforgængelig er malerkunstens dyrkelse af blomster som et motiv. Vi kender dem fra 1400-1500-tallets brug af blomster som symboler i historiske eller litterære motiver, fra barokkens ofte svulmende stilleben, hvor hver en blomsterart har en symbolik og tilsammen minder os om livets forkrænkelighed og fra kunsten op gennem 17- 18- og starten af 1900-tallet. Blomstermotivet har bevaret sin popularitet både blandt de store mestre og som øvelsesstykker for de kvindelige kunstnere omkring år 1900, der var nødsaget til at finde deres motiver inden for hjemmets fire vægge, da de ikke havde adgang til de store motiver. Blomsten dyrkes til stadighed af kunstnere, der indtager kunstscenen ude og hjemme, og i alskens kunstformer og materialer; i de senere år har blomstermotivet tillige været genstand for spektakulære udstillinger på de større danske museer.
Jet-te L. Ranning har således mange referencer tilbage i tid, hvor blomsten har en symbolsk betydning. Men hun er også i pagt med sin tids brug af blomsten som et motiv, der overvælder sanserne. I hendes florale univers fremstilles blomsterne ofte i falmede nuancer. Det er som om farverne - og dermed al liv - er trukket ud af blomsterne og løber ud i fladen, hvor de bliver til det rene maleri uden motiviske referencer. I andre værker strutter store farvestærke og livfulde blomster frem på en lys baggrund, og blomstens sanselige kvaliteter overdøver resten af billedet.
Blomstens iboende forgængelig får igennem teknikken med marmorstøv en anden substans og materialiseres til et fast stof, marmor, der giver blomsterne evigt liv.
Gertrud Hvidberg-Hansen
Museumsdirektør Fåborg Museum
Solgte værker af Jet-te L. Ranning
Artikler i nyhedsarkiv