Helle Scheffmann og ånden
Udskriv denne side


Kunstneren Helle Scheffmann besøgte sin fødeby for en uge siden. Besøget inkluderede et kunstkig i Cafebiografen, hvor fem af hendes nyeste værker pryder væggene. Og de hænger smukt der med en farveholdning og et stærkt grafisk udtryk, der passer perfekt til omgivelserne. Helt tilfældigt.

Helle Scheffmann er uddannet på Det Fynske Kunstakademis grafiske linje. Hun er en formidabel tegner, og det talent udnytter hun flittigt i avis- og bladtegninger, hvor politikere og meningsdanneres holdninger skal sættes på spidsen. Og så brænder hun for ånd. Den ånd, hun finder i gamle, historiske bygninger og den ånd, hun spejder efter i ny arkitektur. For hvad er det, arkitekterne vil i dag?

'Det virker på mig, som om de i høj grad lader sig lede af materialets muligheder,' siger hun, der på grund af personlige møder med netop arkitekter, er voldsomt optaget af at betragte bygninger, konstruktioner og placering - og de valg, hun mener, arkitekter bør træffe, før de sætter streger på papir.

Man kan sige, at Helle Scheffmann træffer et valg på professionens vegne, når hun på bagskud giver sine kommentarer til gedigne bygninger, og det gør hun på baggrund af grundig research - først og fremmest i sin hjemby København. Men også Odense får snart en overhaling. Kunstneren er ved at lægge en af de sidste hænder på et værk med arbejdstitlen 'Flakhaven.'

'Jeg ved ikke, hvornår værket er færdigt, men jeg har givet håndslag på, at det kommer med på Galleri5000's udstilling på Brandts13 i begyndelsen af august. I øvrigt var det en nydelse at vandre rundt på Odenses Rådhusplads og med mine kritiske øjne sætte streger på papir. Det kan være, Danske Bank undrer sig over, hvor og hvordan jeg har placeret deres bygning.'

Helle Scheffmann vil ikke kalde sine værker for karikaturer, som det er tilfældet med hendes tegninger til blade og aviser. Dertil er de for alvorlige, mener hun.

'Kunsten opstår i en undren, som jeg selv har. Kunst er jo ikke en bestillingsopgave, der skal skitsere en given situation, en given udtalelse. Malerierne er et vy over utraditionelle tanker eller virkelighed, der bliver vendt på hovedet. Det er heller ikke naturalistisk, for i mine værker er der ikke en streg, der er rigtig. Men det er ikke for sjov. Det er snarere kommentarer,' siger hun.

Når Helle Scheffmann kommer hjem med sine første streger og sætter de første af på lærredet, opstår de rigtige, forkerte vinkler baseret på et sammensurium af indtryk og fornemmelser, og her kommer ånden ind i billedet igen.

'Jeg leder efter ånden. Hvad er typisk for netop det hus eller den bygning, jeg står og kigger på. Man kan måske også sige, at værkerne opstår af glimt, der komponeres med en æstetisering af de brudstykker, jeg ønsker at fastholde.'

Den opmærksomme læser vil måske kunne fornemme, at kunstneren i sit næste liv ikke vil afvise at uddanne sig som arkitekt. Hun vil noget, og hun har en mission. Måske netop derfor er hun nysgerrig på ophavsmænd- og kvinder bag moderne arkitektur, og hun er en stor beundrer af dem, der formår at bygge, så mennesker kan trives.

/Helene Dambo

PS. De udstillede malerier kan ses i Cafébiografen, Odense til og med søndag d. 12. juli.Link til Helle Scheffmann:
+ hellescheffmann.dk/cv.html
og
+ www.scheffmann.net/billedkunstner-helle-scheffmann1

Link til Cafébiografen:
+ www.cafebio.dk

+ Læs mere om Helle Scheffmann

Værker til salg af Helle Scheffmann
+ Maleri mv. (Antal: 5)
+ Grafik, tegning mv. (Antal: 28)
+ Bøger mv. (Antal: 1)
+ Andet (Antal: 5)
Solgte værker af Helle Scheffmann
+ Solgte (Antal: 50)

Artikler i nyhedsarkiv
+Nyt fra Café biografens Kunstsalon
12. august 2020
+Hjælp til nedtagning
12. maj 2020
+Reminder - fernisering søndag
21. november 2019
+Årets sidste udstilling / Fernisering
11. november 2019
+Helle Scheffmann fernisering
29. juli 2019
+Udstillinger på Dronninglund Slot
18. april 2019
+Helle Scheffmann fernisering
08. april 2019
+Udstillinger på Dronninglund Slot
26. marts 2019
+Intern fernisering på Ryslinge Højskole
05. juni 2018
+Galleri5000 - flytter til København
08. februar 2017
+Påskeåbent
+Sommerudstilling 2016
+Helle Scheffmann og ånden


Kontakt
Peter Thomsen
Galleri5000
Filosofgangen 3,1
5000 Odense C
Tlf.: 6612 7172
Mobil: 2423 7357
Mail: info@galleri5000.dk

Åbent efter aftale.

Netop nu
Der er nu 2437 kunstværker til salg her på hjemmesiden:

Maleri mv. 649
Grafik, tegning mv. 1000
Fotografi mv. 378
Skulptur mv. 330
Bøger mv. 42
Andet 38

Seneste nyheder
+Genbrugsglas på tilbud
Nye værker til salg
Nyeste kunstværker af Helle Scheffmann her på hjemmesiden - klik på billederne for yderligere information.

Helle Scheffmann
Christiansborg

Helle Scheffmann
Christiansborg

Helle Scheffmann
Marmorkirken

Helle Scheffmann
Ryslinge Højskole

Helle Scheffmann
Brandts Klædefabrik