Peder Freund
Udskriv denne side
SMAA DYR

Den 23/5-4/7, 2003

FRI FANTASI I VIRKELIGHEDEN

Ildsjælen og legebarnet Peder Freund har med sine Smaa Dyr skabt et fantasiunivers, hvor det godes princip er eneherskende. Det kan derfor ikke undre, at det er en usædvanlig smuk og glad verden for beskueren at træde ind i - og lege med på. Bliver sindet alligevel stemt lidt vemodigt og eftertænksomt ved mødet, må det bero på kontrasten til den virkelighed, vi ellers kender.

Smaa Dyrs Verden er inspireret af forskellige myter, ritualer og symboler fra ældgamle kulturer overalt på kloden, som her forenes i en hyldest til lyset og til livet. Præget af en fascinerende detaljerigdom, som i sig selv er et udtryk for positiv energi og glæde ved at arbejde med det smukke i verden. Med sine tavler, tabernakler og triptykoner - belagt med bladguld, patineret, indsvøbt i læder, dekoreret med fjer, udstyret med amuletter - er Smaa Dyrs Verden.... ja, nærmest magisk!

Smaa Dyrs Verden er komplet og kompleks. Den er beskrevet minutiøst i en 1500 siders bibel, som dens skaber selv har nedfældet, før han kunne læne sig tilbage med ro i sindet og se, at alt var godt.

Smaa Dyr har deres eget alfabet og lever harmonisk sammen i et funktionelt hierarki, hvor alle har en mission: Fra Ceremoni-dyr over Vogter-dyr, Vider-dyr, Tårn-dyr, Nøgle-Dyr, Port-dyr og Universets sangere til De Hellige Tre Smaa Dyr, som bor i Kobber-, Sølv- og Guld-tårnet på Smaa Dyrs Hellige Borg. Hvert enkelt af Smaa Dyr bærer et symbol, så man kan se, hvilken rang, det tilhører. Ved særlige lejligheder også et banner, som signalerer hvilken stemning, det er i - så der ikke opstår misforståelser!

Smaa Dyr synger hele tiden, og er konstant på vandring for at bringe gode budskaber til andre Smaa Dyr. De har fået deres grundlæggende form efter et gammelt dansk symbol, fåret - men er iøvrigt iklædt viklede lærredstrimler over et indre af knogler og små amuletter, surret med dyresener og dekoreret med rav, turkiser, koraller og fjer.

Peder Freund har arbejdet med at skabe og udbygge Smaa Dyrs Verden gennem godt 20 år. Inspireret af bøger om naturreligioner, talrige rejser bl.a. i Bolivia og Peru, det tidligere Sovjetunionen og Lapland - og ikke mindst interessen for åndemanere (Shamaner) og deres symboler og amuletter. Han pointerer dog, at Smaa Dyrs Verden på ingen måde er religiøs - men i virkeligheden fri fantasi.

Som kunstner er Peder Freund autodidakt. Han er en gudsbenådet tegner, og startede med at gå i lære hos kunsthistoriens store mestre én efter én - fra da Vinci til Picasso. Og gjorde dem kunsten efter til perfektion. Men først da han ved et tilfælde mødte Shamanernes magiske univers gik form og indhold op i en højere enhed, og Peder Freund fandt sit helt eget kunstneriske udtryk.

Når Peder Freund ikke arbejder med Smaa Dyr, færdes han i en ganske anden verden - nemlig reklamebranchen, hvor han også er kendt og anerkendt - selv af os! - som en meget dygtig kreativ, der har modtaget flere internationale og danske brancheudmærkelser.(SMAA DYR: Processionen)Kontakt
Peter Thomsen
Galleri5000
Filosofgangen 3,1
5000 Odense C
Tlf.: 6612 7172
Mobil: 2423 7357
Mail: info@galleri5000.dk

Åbent alle ugens dage - hele døgnet - efter aftale.

Netop nu
Der er nu 2397 kunstværker til salg her på hjemmesiden:

Maleri mv. 633
Grafik, tegning mv. 973
Fotografi mv. 396
Skulptur mv. 321
Bøger mv. 39
Andet 35

Seneste nyheder
+'Fynboerne'
+Nye værker på programmet
+Den tredje kunstnerbroder
Galleriet
Galleriet er indrettet i en stor, gammel funkislejlighed, hvoraf en del samtidig er beboelse. Det er derfor en noget anderledes - på én gang "home-sweet-home" og "kontoragtig" - oplevelse at gå på udstilling hos os end på et traditionelt galleri. Vi har hverken de sædvanlige hvide vægge eller det ensartede, hvide lys. Og du kan godt komme ud for, at der sidder én og skriver intenst på sin computer, at telefonen ringer eller at et par stykker holder et lille møde ved spisebordet. Men det skal du ikke lade dig genere af - for du generer ikke os!

Vores stamgæster bemærker ofte, hvordan hele lejligheden skifter karakter hver gang vi har en ny udstilling. For de fleste af kunstnerne er det også en forfriskende oplevelse at se deres ting udstillet i en lidt utraditionel kontekst - selv om nogle af de mere verdensvante jo kender konceptet fra det store udland.

Vi arrangerer nye udstillinger ca. hver tredje måned. Og som du kan se af udstillingslisten er de meget forskellige - både hvad angår værkernes udtryksform og prisleje.

Klik på "Nyhedsbrev" i hovedmenuen, hvis du gerne vil have invitation til vores ferniseringer og i øvrigt informeres om, hvad der sker i galleriet.

Efter ferniseringen kan du besøge udstillingerne efter aftale. Ring til os, så finder vi et tidspunkt.