Hans Christian Rylander
Udskriv denne side


FERNISERING
FREDAG DEN 19. KL. 14-17
OG LØRDAG DEN 20. NOVEMBER KL. 11-16

Skitser til udsmykningsopgave til Provianthuset, Christiansborg"En model, et portræt og fugle" - Skitse til Provianthus - 56 x 70 cm.

Historien om Rylanders omfattende udsmykningsopgave til Provianthuset går tilbage til 1990, hvor Statens Kunstfond besluttede at donere en gave til Provianthuset. Anledningen var, at det 400 år gamle hus skulle overdrages til Folketinget.

12 kaldenderår undervejs - men 60 mandeår om at blive til

Det første oplæg til udsmykningen gik på, at kalkmaleri skulle males direkte på mure og de smukke loftshvælvinger. Rylander, der aldrig tidligere havde arbejdet med kalkmaleri, iværksatte en række tekniske eksperimenter med farveblanding og maleteknik. Der blev udført skabeloner af væggene, og et enkelt kalkmaleri nåede at blive udstillet på Decembristernes udstilling i 1992.

En uge efter raserede en brand det næsten færdigrestaurede Provianthus, og de efterfølgende tekniske undersøgelser afslørede, at saltkrystaller, som havde aflejret sig i murværket fra det saltvand, der blev brugt til slukningsarbejdet, betød at kalkmaleri ikke ville kunne binde på murværket. Mere end et års intensivt arbejde viste sig dermed at være spildt.Rylander udarbejdede et nyt oplæg. Denne gang i blandede materialer: Maleri, stuk, marmor, bly, granit, beton, glas, gips og bronze. Og ikke alene har Rylander selv arbejdet på projektet i mere end et årti - han har også knyttet bronzestøbere, stukkatører, stenhuggere og et større antal medhjælpende malere til atelieret på Bogø i en arbejdsproces, der giver mindelser om renæssancens store billedværksteder.

"Værket er lavet til Folketinget, til folk - om det menneskelige problem, de store følelser og deres ret"

"Dobbeltmodel med badehætte og historiske figurer" - Skitse til Provianthus - 92 x 60 cm.

Når Rylander folder sit livsværk ud for den besøgende i Provianthusets stemningsfulde lokaliteter, er der ikke sparet på fortællingerne. Værket er på én gang folkeligt og vanskeligt tilgængeligt - vi bevæger os rundt i et mylder af forskellige billeder, der hver især bærer en historie frem. Episoder af den danske historie toner frem i de lyse lærreder, hvor kulturpersonligheder deler plads med reminiscenser fra vores fælles kulturarv: Natur, tekster og billedkunstens ikoner. Mytologiske skikkelser og fortællinger om livet og døden, der på én gang er både smukke og foruroligende.

Udsmykningen er ikke alene stor i omfang og volumen. Også indholdsmæssigt er der plads til de helt store spørgsmål, som mennesket stiller sig til tilværelsen - og konstant har stillet sig op igennem historien."Til provianthuset har jeg fået lov at skabe et værk, hvor jeg virkelig har kunnet komme til bunds i flere af de emner, jeg har arbejdet med i mange af mine tidligere værker"

Hans Christian Rylander


Mød kunstneren ved ferniseringen og se 44 udvalgte værker fredag, den 19. kl. 14-17 og lørdag den 20. november kl. 11-16 hos Thomsen Marketing, Filosofgangen 3,1 tv, Odense C.

Udstillingen er åben frem til nytår. Hverdage kl. 10-15, samt uden for åbningstid og i weekends efter aftale på tlf. 6612 7347.

NB! Salgsudstillingen med skitser fra Provianthuset er forlænget til 1. februar.

Kontakt
Peter Thomsen
Galleri5000
Filosofgangen 3,1
5000 Odense C
Tlf.: 6612 7172
Mobil: 2423 7357
Mail: info@galleri5000.dk

Åbent alle ugens dage - hele døgnet - efter aftale.

Netop nu
Der er nu 2397 kunstværker til salg her på hjemmesiden:

Maleri mv. 634
Grafik, tegning mv. 974
Fotografi mv. 395
Skulptur mv. 320
Bøger mv. 39
Andet 35

Seneste nyheder
+'Fynboerne'
+Nye værker på programmet
+Den tredje kunstnerbroder
Galleriet
Galleriet er indrettet i en stor, gammel funkislejlighed, hvoraf en del samtidig er beboelse. Det er derfor en noget anderledes - på én gang "home-sweet-home" og "kontoragtig" - oplevelse at gå på udstilling hos os end på et traditionelt galleri. Vi har hverken de sædvanlige hvide vægge eller det ensartede, hvide lys. Og du kan godt komme ud for, at der sidder én og skriver intenst på sin computer, at telefonen ringer eller at et par stykker holder et lille møde ved spisebordet. Men det skal du ikke lade dig genere af - for du generer ikke os!

Vores stamgæster bemærker ofte, hvordan hele lejligheden skifter karakter hver gang vi har en ny udstilling. For de fleste af kunstnerne er det også en forfriskende oplevelse at se deres ting udstillet i en lidt utraditionel kontekst - selv om nogle af de mere verdensvante jo kender konceptet fra det store udland.

Vi arrangerer nye udstillinger ca. hver tredje måned. Og som du kan se af udstillingslisten er de meget forskellige - både hvad angår værkernes udtryksform og prisleje.

Klik på "Nyhedsbrev" i hovedmenuen, hvis du gerne vil have invitation til vores ferniseringer og i øvrigt informeres om, hvad der sker i galleriet.

Efter ferniseringen kan du besøge udstillingerne efter aftale. Ring til os, så finder vi et tidspunkt.