Peter Martensen
Udskriv denne side
"Billeder af billeder"

Separatudstilling med Peter Martensen

Udstillingen er åben til og med d. 17 marts.

Åben daglig 10 - 15
samt lørdag/søndag efter aftale på telf.: 66 12 73 47Fernisering:

Fredag den 27. januar kl. 14-18
Lørdag den 28. januar kl. 11-15
(Kunstneren er til stede om fredagen)

Billeder af billeder

Ifølge Peter Martensen er hele vores tilgang til verden styret af en afhængighed af billeder. Ikke alene lever vi i en billedkultur, hvor vi er omgivet af billeder fra morgen til aften overalt, hvor vi færdes. Hele vores måde at orientere os i og forstå verden på foregår også via billeder: "Vi omdanner mentalt det, der rent konkret befinder sig indenfor synsfeltet til en slags scene. Denne scene agerer vi på, og vi bruger den som et "billede", når vi skal videregive erfaringer og oplevelser til hinanden".

Billedet er med andre ord det medium, som mennesker både fortolker og lever i verden gennem - og derfor maler Peter Martensen billeder af andre menneskers billeder.

Virkeligheden er æstetisk

I omgangen med billeder indgår der altid en forholden sig til mønstre - og derfor ser Peter Martensen "virkeligheden" som dybest set et æstetisk anliggende. Men aldrig udelukkende æstetisk. For vi er også med-mennesker med følelser og samvittighed, som hele tiden blander den rent æstetiske tilgang med en moralsk. Denne konstante dialog mellem den æstetiske og den moralske tilgang ligger dybt i os, og foregår ifølge Peter Martensen netop med billedet som mellemled eller medium: "Billedet bliver den skærm, der ligesom et TV-billede kan rumme modsætningerne mellem det æstetiske og det moralske".

Mentalrealisme

Peter Martensen betegner selv den realisme han arbejder med som "mentalrealisme". Uanset hvad billedet henviser til i den ydre virkelighed ser han nemlig først og fremmest billedet som et mentalt rum - et indre anliggende, ligesom ethvert objekt bliver det, når det udsættes for blikkets perception.

"Jeg har i de senere år brugt avisfotos og TV-stills som udgangspunkt for mine malerier. Men kun billeder, der spejler min egen indre følelse - det har aldrig interesseret mig at gengive nøjagtigt det jeg ser. Jeg opfatter avisbillederne som en slags råskitser, som jeg modererer og genskaber ud fra. Henimod dét punkt, hvor maleriet både er maleri og billede."

Det neutrale

Umiddelbart synes Peter Martensen at være optaget af at vise kontaktløsheden, fremmedgørelsen og tabet af mening i det moderne samfund. Hans foretrukne motiver er rækker - eller mønstre - af identiske personer i en monokrom grå eller brun palet, der stirrer mod et punkt uden for sig selv eller er optaget af deres eget uden at ænse de andre. Der er ingen kommunikation i billederne, vi ved ikke hvorfor personerne er der, eller hvad der foregår.

Peter Martensen bruger selv betegnelsen "det neutrale" om sin kunstneriske metode - neutralitet i forhold til farve og motiv. Det "besjælede", mere inderlige og lidenskabelige maleriske udtryk ligger ham fjernt. "Den slags "blind" ekspressionisme har jeg svært ved at realisere - i hvert fald på nuværende tidspunkt. Jeg skal ad mange omveje og en masse generaliseringer for at nå frem til et "næsten nulpunkt", hvorfra alt kan ske."Se flere værker af Peter Martensen
+Maleri
+Grafik


Kontakt
Peter Thomsen
Galleri5000
Filosofgangen 3,1
5000 Odense C
Tlf.: 6612 7172
Mobil: 2423 7357
Mail: info@galleri5000.dk

Åbent alle ugens dage - hele døgnet - efter aftale.

Netop nu
Der er nu 2397 kunstværker til salg her på hjemmesiden:

Maleri mv. 634
Grafik, tegning mv. 974
Fotografi mv. 395
Skulptur mv. 320
Bøger mv. 39
Andet 35

Seneste nyheder
+'Fynboerne'
+Nye værker på programmet
+Den tredje kunstnerbroder
Galleriet
Galleriet er indrettet i en stor, gammel funkislejlighed, hvoraf en del samtidig er beboelse. Det er derfor en noget anderledes - på én gang "home-sweet-home" og "kontoragtig" - oplevelse at gå på udstilling hos os end på et traditionelt galleri. Vi har hverken de sædvanlige hvide vægge eller det ensartede, hvide lys. Og du kan godt komme ud for, at der sidder én og skriver intenst på sin computer, at telefonen ringer eller at et par stykker holder et lille møde ved spisebordet. Men det skal du ikke lade dig genere af - for du generer ikke os!

Vores stamgæster bemærker ofte, hvordan hele lejligheden skifter karakter hver gang vi har en ny udstilling. For de fleste af kunstnerne er det også en forfriskende oplevelse at se deres ting udstillet i en lidt utraditionel kontekst - selv om nogle af de mere verdensvante jo kender konceptet fra det store udland.

Vi arrangerer nye udstillinger ca. hver tredje måned. Og som du kan se af udstillingslisten er de meget forskellige - både hvad angår værkernes udtryksform og prisleje.

Klik på "Nyhedsbrev" i hovedmenuen, hvis du gerne vil have invitation til vores ferniseringer og i øvrigt informeres om, hvad der sker i galleriet.

Efter ferniseringen kan du besøge udstillingerne efter aftale. Ring til os, så finder vi et tidspunkt.